Led lampen kopen

LED lampen kunnen wel tot 90% zuiniger zijn dan halogeenlampen. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom er overgestapt wordt naar LED verlichting. Een halogeenlamp van 50W kan vervangen worden door een LED lamp van 5W. Zo een verschil zie je direct op uw energiefactuur. Per LED lamp kan er een tiental euro per jaar bespaart worden. De terugverdientijd is gemiddeld 2 jaar.

De gloeilamp die onze huizen sinds de jaren 1800 verlicht heeft, is officieel op weg naar buiten. De inefficiënte gloeilamp, die het grootste deel van zijn energie als warmte verliest, is uit de gratie geraakt bij de financieel en ecologisch betrokkenen; vanaf 2012 zullen de Amerikaanse bewoners er geen meer kunnen kopen, zelfs niet als ze dat willen [bron: Linden]. De overheid haalt de kleine energiezuigers van de markt.

De belangrijkste vervanger van de gloeilamp is de hoogrenderende compacte fluorescerende lamp, of CFL. De CFL heeft echter zijn eigen problemen, vooral de opname van giftig kwik in het ontwerp en een vreemde, soms onaangename kleur die sommige mensen zelfs hoofdpijn bezorgt.

Voer de LED, of lichtgevende diode, in. LED’s zijn er al vele jaren – ze verlichten digitale klokken, kerstverlichting, zaklampen en verkeerssignalen, en ze vertellen je wanneer je een nieuw voicemailbericht hebt op je mobiele telefoon. Maar wat de verlichting van het huishouden betreft, zijn LED’s nooit echt op gang gekomen. Bepaalde nadelen hebben bedrijven ervan weerhouden om ze in de vorm van een standaard, vervangende gloeilamp te produceren.

In de laatste jaren, niettemin, zijn deze LEIDENE vervangingslampen, het soort u enkel schroef in een lamp zoals u een gloeilamp doet, veel gemeenschappelijker geworden — wat wil zeggen een eerlijk aantal ondernemingen en een handvol huishoudens gebruikt hen.

In sommige opzichten zijn LED-lampen een perfecte technologie. Maar ze hebben nog steeds een weg te gaan voordat ze de meest efficiënte gloeilamp van keuze worden. In dit artikel komen we erachter waarom. We zullen kijken hoe ze werken, waarom ze een wenselijke verlichtingskeuze zijn en wat er moet veranderen voordat de rest van ons ze gaat gebruiken in onze bedlampen.

Laten we beginnen met de basis: Hoe produceert een LED licht?

Inhoud
LED-lichtlamp basis
Voordelen van LED-lampen
Zorgen over LED-lichtlampen
LED-lichtlamp basis
Energie-efficiëntie is populair sinds ten minste 1918, toen deze poster werd gepubliceerd door de Amerikaanse overheid.
Energie-efficiëntie is populair sinds ten minste 1918, toen deze poster werd gepubliceerd door de Amerikaanse overheid.
BEELD HOFFELIJKHEID MPI/GETTY BEELDEN
Een LED is wat men noemt een “solid-state lighting” technologie, oftewel SSL. In plaats van licht uit te stralen van een vacuüm (zoals in een gloeilamp) of een gas (zoals in een CFL), straalt een SSL licht uit een stuk vaste stof. In het geval van een traditionele LED is dat stuk materie een halfgeleider.

Heel eenvoudig gezegd produceert een LED licht wanneer elektronen zich binnen zijn halfgeleiderstructuur verplaatsen.

Een halfgeleider is gemaakt van een positief geladen en een negatief geladen component. De positieve laag heeft “gaten” — openingen voor elektronen; de negatieve laag heeft vrije elektronen die erin rondzweven. Wanneer een elektrische lading de halfgeleider raakt, activeert het de stroom van elektronen van de negatieve naar de positieve laag. Die opgewekte elektronen zenden licht uit aangezien zij in de positief geladen gaten stromen. (Voor een volledige uitleg, zie Hoe Lichtuitzendende Diodes werken).

Het probleem met LED’s als primaire verlichting in huis is dat, terwijl ze veel licht uitstralen, de structuur van een LED ervoor zorgt dat een deel van dat licht binnenin verstrikt raakt. Een LED-lamp is dus van oudsher dimmer dan een gloeilamp, en de meeste mensen willen dat hun lampen en plafondlampen behoorlijk helder zijn.

Onlangs zijn LED-lampen echter opgehelderd. U kunt nu LED-vervangende lampen vinden die licht uitstralen gelijk aan een 60-watt gloeilamp, waardoor ze een levensvatbare technologie zijn voor de basisverlichting in huis.

En in sommige opzichten zijn ze veel meer dan rendabel: Een LED-vervangende gloeilamp genaamd GeoBulb straalt met 7,5 watt vermogen een licht uit dat gelijk is aan 60 watt [bron: Sundance].

En op andere manieren, minder dan levensvatbaar: Een 60-watt-equivalent LED-lamp kost ongeveer 100 dollar.

Dat brengt ons bij de voor- en nadelen van LED-lampen.

Voordelen van LED-lampen
Sommige LED-lampen kunnen tot 50.000 uur meegaan.
Sommige LED-lampen kunnen tot 50.000 uur meegaan.
BEELD HOFFELIJKHEID C. KRAANBEDRIJF INC.
Hoewel je tegenwoordig geen LED’s meer zult vinden in te veel huishoudelijke verlichtingsarmaturen, zijn er een paar goede redenen om ze daar in grotere aantallen te willen hebben.

Ten eerste is er het verminderde energieverbruik. De LED-methode om licht te produceren verliest veel minder energie aan warmte dan andere verlichtingstechnologieën. Het is dramatisch efficiënter dan de vacuüm/filamentmethode die in gloeilampen wordt gebruikt — soms zo’n 85 procent efficiënter; en het is zelfs ongeveer 5 procent efficiënter dan de plasma-buis benadering van de CFL [bron: Taub].

Een enkele lamp met een 60-watt gloeilamp verbruikt ongeveer 525 kWh elektriciteit in een jaar; stop een GeoBulb LED-lamp in die lamp, en het jaarlijkse energieverbruik is meer als 65 kWh [bron: Sundance]. De jaarlijkse CO2-reductie is in de honderden ponden voor een enkele lamp.